O nama

Udruga okuplja sve invalide s podrucja zadarske Županije osim, slabovidnih i slijepih osoba, gluhih i nagluhih osoba, invalida rada i invalida Domovinskog rata, kao i drugih invalida koji imaju registrirane i samostalne udruge.

U svojoj evidenciji Udruga danas ima 782 člana od 30-100% invalidnosti različitih tjelesnih oštećenja tijela i od 9 do 90 godina starosti kao i 42 pomažuća člana.


NAŠA POVIJEST


1983

Udruga na ovim prostorima djeluje od dana osnivanja 18. studenog 1983. godine pod nazivom Društvo distrofičara, invalida cerebalne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Općine Zadar, a upisana je u Registar društvenih organizacija 12. ožujka 1985. godine.

 

1991

U svoja najveća ostvarenja i rad ubraja se osnivanje i dugogodišnje vođenje Boravka za djecu i mladež s teškoćama u razvoju koji je započeo s radom davne 1991. godine u prostorima u kojima se danas nalazi Dječji vrtić za djecu s teškoćama u razvoju LATICA.

 

1997

Pod sadašnjim nazivom radi od 23. listopada 1997. godine, kao nestranačka, nepolitična, neprofitna i humanitarna udruga s ciljem okupljanja i organiziranja tjelesno invalidnih osoba, njihovih obitelji i ostalih gradana radi rješavanja socijalnih, obrazovnih, zdravstvenih, kulturnih i ostalih pitanja invalidnih osoba.

 

2000

U svom dosadašnjem dugogodišnjem radu, okupljajući invalidne osobe i druge gradane Udruga je pomažući im u rješavanju nastalih problema i ostvarivanju njihovih prava, organiziranjem različitih manifestacija vezanih uz problematiku invalidnih osoba, ostvarila i dobila niz priznanja medu kojima ističemo Godišnju nagradu zadarske Županije za 2000. godinu.

 

2002

U cilju pružanja daljnje pomoći djeci s teškoćama u razvoju Udruga je osnovala 18. travnja 2002. godine Fundaciju Dijete i Mi, radi prikupljanja sredstava za izgradnju i opremanje novih prostora za Dječji vrtić za djecu s teškoćama u razvoju LATICA.Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva – „Institucionalna podrška stabilizaciji i/ili razvoju udruga osoba s invaliditetom (20_4_OSI)“

Financijske podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva dodjeljuju se za provedbu projekata i programa organizacija civilnoga društva te za institucionalnu podršku kojom se ciljano, na trogodišnji rok, ulaže u organizacijski razvoj i/ili stabilizaciju udruga.

Cilj financijskih podrški je podržati aktivnosti i djelovanja koja doprinose demokratizaciji i razvoju civilnoga društva u Republici Hrvatskoj.

Udruga tjelesnih invalida  Zadarske županije Zadar potpisala je s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva Ugovor o financiranju institucionalne podrške za razdoblje od 01. siječnja 2022. godine do 31.prosinca 2022. godine, s mogućnošću produljenja i potpisivanja Ugovora o višegodišnjem financiranju do 31. prosinca 2024. godine.NAŠA UPRAVA


Predsjednik:

Željko Županović

Dopredsjednik:

Filip Jadrijev

Tajnica/administratorica:

Nikolina Pekić