Obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti

Obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti
objavio

Europski tjedan mobilnosti je manifestacija koja se svake godine održava od 16. do 22. rujna. To je kampanja Europske komisije koja se neprekidno održava od 2002. godine s ciljem unaprjeđenja kvalitete života građana u gradskim sredinama kroz promociju alternativnih i inovativnih rješenja urbanog prijevoza.

Ovogodišnji slogan Europskog tjedna mobilnosti je „Krećimo se kvalitetnije – štedimo energiju!“. Cilj je potaknuti građane na  pješačenje, bicikliranje, rolanje i korištenje drugih alternativnih transportnih rješenja kako bi se smanjila potrošnja energije, zagađenje okoliša te poboljšalo zdravlje.

Obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti podrazumijeva 3 „tri zlatna kriterija“: organizaciju aktivnosti tijekom razdoblja od 16. do 22. rujna, trajne mjere za uvođenje održive mobilnosti (kao što su npr. uvođenje i/ili širenje pješačkih zona, spuštanje rubnjaka, uvođenje sustava javnih bicikala, unaprjeđenje sustava javnoga prijevoza) te organizacija “Dana bez automobila” koji se svake godine održava 22. rujna i predstavlja centralni događaj Europskog tjedna mobilnosti.

Naša udruga je povodom spomenute manifestacije, pod motom „Kombiniraj i kreći se bez barijera“,  organizirala mapiranje arhitektonskih prepreka u kretanju pješaka, naročito osoba s invaliditetom i majki s djecom u dječjim kolicima.  Događanje se odvijalo 22. rujna 2023. u razdoblju od 10:00 do 12:00 sati na Narodnom trgu. Cilj je bio prikupiti što više podataka o arhitektonskim preprekama kako bi se iste mogle ukloniti i time olakšati svakodnevno kretanje kroz naš grad svim pješacima, a naročito osobama s invaliditetom.

podijeli