OBILJEŽEN NACIONALNI DAN CEREBRALNE PARALIZE 05. SVIBNJA 2022.GODINE

OBILJEŽEN NACIONALNI DAN CEREBRALNE PARALIZE 05. SVIBNJA 2022.GODINE
objavio

Kada je riječ o cerebralnoj paralizi potrebno je istaknuti da ona predstavlja grupu neprogresivnih poremećaja pokreta i položaja uzrokovana  oštećenjem nezrelog mozga. Pojam “cerebralna” odnosi se na mozak, a “paraliza” na poremećaj pokreta i položaja. Definicija i dijagnoza cerebralne paralize još uvijek su predmet mnogih rasprava. Predlaže se i novi naziv – centralni motorni deficit, vjerujući da je to bolje razumljiv termin. Cerebralna paraliza sveobuhvatan je naziv za različite poremećaje koji utječu na djetetovu sposobnost kretanja te držanja tijela i ravnoteže. Uzrok ovih poremećaja ozljeda je mozga prije poroda, tijekom poroda ili tijekom prvih godina djetetova života. Ozljeda ne oštećuje djetetove mišiće ili živce koji ih povezuju s leđnom moždinom već se odnosi na sposobnost mozga da kontrolira te mišiće. Ovisno od položaja i ozbiljnosti ozljede mozga koja uzrokuje djetetove teškoće pri kretanju, ona može uzrokovati i druge probleme – poteškoće u razvoju, epileptične napade, poteškoće u govoru, poteškoće u učenju, probleme sluha ili vida. Cerebralna paraliza ubraja se u razvojne teškoće jer utječe na način djetetova razvoja.

Prema zadnjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, 09.09.2021., u Zadarskoj županiji živi 19.836 osoba s invaliditetom od čega je 12.457 muškog spola (63%) i 7.379 ženskog spola (37%). Na taj način osobe s invaliditetom čine 11,8% ukupnog stanovništva Zadarske županije. Od te brojke 798 osoba ima cerebralnu paralizu i ostale paralitične sindrome.

Povodom Nacionalnog dana cerebralne paralize, koji se tradicionalno obilježava 05. svibnja, odlučili smo fokus staviti na ljude umjesto na statistiku, definicije i  dijagnoze. U skladu s tim organizirali smo malo rekreativno i kreativno druženje naših članova kako onih oboljelih od cerebralne paralize tako i onih sa nekim drugim poteškoćama. Želja nam je bila da se nakon zimskih dana ovijenih u plašt koronavirusa, maski i odredbi, naši članovi napokon malo podruže u šetnji na svježem zraku i pri tom kreativno izraze kroz leće fotoaparata. Neki od članova rado fotografiraju gotovo svakodnevno dok su se neki od njih prvi put susreli sa fotoaparatom u smislu stvaranja umjetničkih fotografija. Vrhunac tog druženja je ova izložba fotografija fotografiranih upravo tijekom spomenute šetnje Poluotokom. Izložba nosi naziv „Probudi umjetnika u sebi“. Riječ je o izložbi amaterskih radova, a cilj joj je pokazati kako su osobe koje boluju od cerebralne paralize kao  i osobe s invaliditetom općenito, unatoč poteškoćama s kojima se svakodnevno susreću, sasvim sposobne živjeti punim plućima, razvijati se, kreativno izražavati  i biti ravnopravni članovi naše zajednice.

Ove godine Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize je ovaj dan obilježio organizacijom Poludnevne radionice naziva „Modeli rada udruga članica HSUCDP“ preko Zoom-a na kojoj je sudjelovala i naša Udruga. Na spomenutoj radionici sudjelovalo je 40-ak sudionika iz različitih udruga diljem Hrvatske. Na samom početku radionice gospođa Anka Slonjšak , pravobraniteljica za osobe s invaliditetom je govorila na temu „Udruge i osobe s invaliditetom – gdje smo i kako dalje?“ Predstavnica od strane HSUCDP, gospođa Martina Perić, govorila je o novim promjena u Zakonu o socijalnoj skrbi. Predstavnici udruga: UOSI „Suncokret“ Velika Gorica, Udruge tjelesnih invalida TOMS, CeDePe Zagreb te GDOSI Đurđevac su predstavili aktivnosti kojima se njihove Udruge bave.  Govorilo se i o mogućnostima financiranja OCD iz nacionalnih i EU izvora te o pitanju koje se sve češće spominje a to je mogu li djeca s CP-om biti darovita? Istraživanja su pokazala da mogu, ali ima se nažalost ne pruži uvijek prilika, ne prepoznaju se njihovi potencijali na vrijeme.

https://radio.hrt.hr/radio-zadar/vijesti/nacionalni-dan-osoba-s-cerebralnom-paralizom-7172341

podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *