Spomen dan na Vukovar i Škabrnju

objavio

Nadnevka 18. studenog prije devetnaest godina, nakon tromjesečne opsade, pao junački grad Vukovar, a tu u našoj neposrednoj blizini u Škabrnji, na isti dan izvršen je brutalni masovni zločin nad nevinim žrtvama. Nigdje kao u Vukovaru i Škabrnji hrvatski narod nije za slobodu ispio toliko krvavih kaleža.

U obrani Vukovara 1991. poginulo je, po nekim izvorima, oko tisuću sedamsto hrvatskih branitelja i civila. Još toliko ih je stradalo u borbama što su se za Vukovar vodile u okolnim mjestima tog dijela istočne Slavonije, odakle je dolazila pomoć opkoljenom gradu na Dunavu. Više od 7000 Vukovaraca prošlo je kroz srpske koncentracijske logore. U Vukovaru je otkrivena i najveća masovna grobnica u Europi nakon Drugoga svjetskoga rata, iz koje su ekshumirani posmrtni ostatci više od tisuću žrtava srpske agresije. Gotovo svih 15.000 stambenih jedinica i ostalih građevina koliko ih je bilo u gradu je oštećeno ili gotovo sravnjeno sa zemljom…
U obrani Škabrnje poginulo je 80 osoba, među kojima je bilo 55 civila i 25 branitelja.  Kudikamo opremljenija i brojnija jugoslavenska vojska, potpomognuta dobrovoljačkim četničkim odredima, brutalno je nasrnula na ravnokotarsko selo Škabrnju. Samo prvi dan agresije neprijatelji su ubili 38 civila, a potom započeli s pljačkom, paležom i rušenjem obiteljskih kuća…Nakon rata od mina stradalo je još šestero mještana Škabrnje.
Domovinski rat i žrtve koje je hrvatski narod pretrpio nikad ne smiju pasti u zaborav. Jer, „ako o ovome budemo šutjeli, kamenje će vikati“ (Lk 19,40). Sjećanje na Vukovar i Škabrnju neka bude vječna opomena svima onima koji nas žele ugroziti, ali i nama samima da moramo biti jedinstveni i složni.
Udruga osoba s invaliditetom „PRIJATELJ“ iz Metkovića tradicionalno i na poseban način obilježava sjećanje na pad Vukovara i od ove godine na masakr u Škabrnji. Članovi udruge sami izrađuju, distribuiraju i organiziraju paljenje svijeća prisjećajući se žrtava te tragedije. Sa akcijom su započeli prije pet godina  u Metkoviću da bi se ove godine, uz potporu Mreže udruga osoba s invaliditetom iz Splita i  Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije, paljenje svijeća proširilo na tridesetak gradova u pet županija među kojima je i Zadarska sa mjestima Škabrnja, Biograd i Zadar. Pored ovog mjesta na  Narodnom trgu svijeće će se paliti u dvorištima osnovnih i srednjih škola.
Svijeće koje palimo financiralo je   Ministarstva obitelji branitelja i međugeneracijske solidarnosti i one su besplatne.
Iako su svijeće besplatne, akciju možete oplemeniti i dragovoljnim prilozima, a eventualno sakupljena sredstva možete uplatiti na žiro računa Zaklade “KAP ZA SLAP”, Split, na žiro račun 2340009-1110312616, koja će u dogovoru s čelnicima općine Škabrnja i grada Vukovara biti dodijeljena onima kojima je najveća potreba u tim sredinama.

Paljenje svijeća u svim gradovima započet će u isto vrijeme, 18. studenog u 19,00 sati

Paljenjem svijeće pošaljimo poruku zajedništva svim građanima Hrvatske, te pokažimo da samo jedno malo upaljeno svijetlo može proizvesti plamen ljubavi i dobrote za sve one koji su dali svoje živote da bi mi danas živjeli u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj, za svako dijete kojem je ukradeno djetinjstvo, za svaku majku koja je izgubila svoje najmilije, za jedno veliko HVALA herojskim sredinama, Vukovaru i Škabrnji. Ovaj plamen ljubavi neka se u buduće rasplamsa u svakom srcu i u svim sredinama Lijepe naše.

Zadar, 18. studenog 2010.g.
Udruga osoba s invaliditetom „Prijatelj“, Metković
Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije, Zadar

podijeli