Povijest

Udruga na ovim prostorima djeluje od dana osnivanja 18. studenog 1983. godine pod nazivom Društvo distrofičara, invalida cerebalne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Općine Zadar, a upisana je u Registar društvenih organizacija 12. ožujka 1985. godine.

Pod sadašnjim nazivom radi od 23. listopada 1997. godine, kao nestranačka, nepolitična, neprofitna i humanitarna udruga s ciljem okupljanja i organiziranja tjelesno invalidnih osoba, njihovih obitelji i ostalih gradana radi rješavanja socijalnih, obrazovnih, zdravstvenih, kulturnih i ostalih pitanja invalidnih osoba.

Udruga okuplja sve osobe s invaliditetom i utvrđenim tjelesnim oštećenjem  s područja zadarske Županije osim, slabovidnih i slijepih osoba, gluhih i nagluhih osoba, invalida rada i invalida Domovinskog rata, kao i drugih invalida koji imaju registrirane i samostalne udruge.

U svojoj evidenciji Udruga danas ima 760 članova od 30-100% invalidnosti različitih tjelesnih oštećenja tijela i od 6 do 90 godina starosti.  Najviše članova ima s tjelesnim oštećenjem različitih dijagnoza, kao i osoba s cerebralnom i dječjom paralizom, mišićnom distrofijom i srodnim mišićnim i neuromišićnim oboljenjima. Također Udruga ima 45 pomažućih članova mahom djelatnika DV Latica Zadar i ostalih sugrađana.

U svom dosadašnjem dugogodišnjem radu, okupljajući invalidne osobe i druge gradane Udruga je pomažući im u rješavanju nastalih problema i ostvarivanju njihovih prava, organiziranjem različitih manifestacija vezanih uz problematiku invalidnih osoba, ostvarila i dobila niz priznanja medu kojima ističemo Godišnju nagradu zadarske Županije za 2000. godinu.

U svoja najveća ostvarenja i rad ubraja se osnivanje i dugogodišnje vodenje Boravka za djecu i mladež s teškoćama u razvoju koji je započeo s radom davne 1991. godine u prostorima u kojima se danas nalazi Dječji vrtić za djecu s teškoćama u razvoju LATICA.

U cilju pružanja daljnje pomoći djeci s teškoćama u razvoju Udruga je osnovala 18. travnja 2002. godine Fundaciju Dijete i Mi, radi prikupljanja sredstava za izgradnju i opremanje novih prostora za Dječji vrtić za djecu s teškoćama u razvoju LATICA.

Fundacija Dijete i mi prestala je sa radom 2007 godine ispunivši svoju osnovnu zadaću. U novim prostorima nalazi se od 2006. godine.