Obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa

Obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa
objavio

Predstavnici Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije Zadar su bili jedni od sudionika u sklopu Obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa. Događanje se odvilo 13. listopada 2023. godine u prostorijama domaćina samog događanja, Udruge slijepih Zadarske županije.

Glavna tematika spomenutog obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa bila je senzibilizacija i osvješćivanje javnosti o važnosti kvalitetne primjene i provedbe Zakona o osobnoj asistenciji, donošenja Zakona o inkluzivnom dodatku te pitanja pristupačnosti kao temeljnog prava svake osobe s invaliditetom. Organiziran je okrugli stol na kojem su uz predstavnike lokalnih udruga osoba s invaliditetom sudjelovale i same osobe s invaliditetom te predstavnici medija. Cilj je bio, između ostalog, upoznati širu javnost s izazovima s kojima se svakodnevno susreću slijepe i slabovidne osobe, kao i načinima pristupa i komunikacije osobama s ovim osjetilnim invaliditetom.  

Inače, Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se diljem svijeta 15. listopada s ciljem podizanja svijesti građana o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, ali isto tako i o određenim obavezama lokalne zajednice prema njima. Prvo obilježavanje Dana bijelog štapa odvilo se 1964. godine, kad je Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, taj dan proglasio Danom bijelog štapa. Na našim prostorima s  obilježavanjem se započelo 1996. godine, kada se Hrvatska priključila mnogim zemljama u kojima je Međunarodni dan bijelog štapa prerastao u Međunarodni dan slijepih.

podijeli