Obilježen Svjetski dan svjesnosti o Duchenne mišićnoj distrofiji

Obilježen Svjetski dan svjesnosti o Duchenne mišićnoj distrofiji
objavio

Savez društava distrofičara Hrvatske – SDDH, se i ove godine pridružio globalnom pokretu i proveo Kampanju obilježavanja 7. rujna-Svjetskog dana svjesnosti o Duchenne mišićnoj distrofiji ( DMD ).

Ovogodišnja tema Svjetskog dana svjesnosti o DMD je bila „Rušenje barijera“. Osobe koje boluju od Duchenne i Becker mišićne distrofije (DMD/BMD) suočavaju se s fizičkim, zdravstvenim i društvenim barijerama. To ozbiljno

ograničava njihovu mogućnost da u potpunosti sudjeluju u životu i aktivnostima zajednice. Obilježavanjem ovog dana želi se pružiti podršku rušenju barijera u područjima: pristupu skrbi, pristupačnosti, mobilnosti, zagovaranju, angažmanu zajednice, mogućnosti zapošljavanja i inkluzivnom obrazovanju. Samo zajedno možemo stvoriti inkluzivno društvo i izgraditi bolju

budućnost!

Prošlogodišnja inicijativa osvjetljavanja poznatih znamenitosti, građevina ili spomenika u Hrvatskoj za Svjetski dan svjesnosti o Duchenne mišićnoj distrofiji se nastavlja i ove godine. Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije Zadar se, kao članica Saveza, priključila ovom pokretu i u suradnji sa Gradom Zadrom obilježila ovaj dan. Članovi i prijatelji Udruge okupili su se u četvrtak, 7. rujna 2023.,  na Pozdravu suncu gdje je posebno za ovu priliku u razdoblju od u 20:30 do 10:00 sati, svjetlilo CRVENO SVJETLO ZA DUCHENNE. Osim u Zadru crveno svijetlo svijetlilo je i u Bjelovaru, Buzetu, Čakovcu, Dubrovniku, Đurđevcu, Karlovcu, Kaštelama, Koprivnici, Labinu, Metkoviću, Osijeku, Puli, Rijeci, Rovinju, Slavonskom Brodu, Trilju, Varaždinu, Visu, Vukovaru, Zagrebu i Medulinu.

Prilažemo par fotografija s Pozdrava Suncu i poveznica na kojima možete vidjeti dodatne informacije i sadržaje vezano za DMD.

 

#WDAD2023 #DMDBreakingBarrierss #SDDH 

podijeli