Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom NOSIM ZELENO za cerebralnu paralizu, 5. 5. 2023.

Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom NOSIM ZELENO za cerebralnu paralizu, 5. 5. 2023.
objavio

Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom NOSIM ZELENO

za cerebralnu paralizu, 5. 5. 2023.

Odmor od skrbi – usluga za osobe koje skrbe o osobama s cerebralnom paralizom

5.svibnja je dan kada zajednica osoba s cerebralnom paralizom obilježava Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom. Ovogodišnja 23. obljetnica posvećena je temi odmora od skrbi kao razvoja nove inovativne socijalne usluge. U skladu s tim, udruga tjelesnih invalida Zadarske županije Zadar organizirala je konferenciju za medije na kojoj je bilo više riječi na tu temu. Svoja iskustva i mišljenja iznijele su i same osobe s cerebralnom paralizom te njihovi skrbnici.

Na konferenciji se također istaknulo da je kroz nacionalne i strateške dokumente i planove jasno naznačeno da je potrebno dati prioritet razvoju onih usluga koje nedostaju u zajednici, a koje također podrazumijevaju i uvođenje novih usluga namijenjenih podršci roditeljstvu i obitelji. Za planiranje razvoja mreže usluga ključna je kvalitetna koordinacija i usklađivanje procesa na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, te koordinacija i usklađivanje procesa razvoja mreže institucijskih i izvaninstitucijskih usluga svih pružatelja usluga. U skladu sa strateškim dokumentima i nacionalnim planovima Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava obitelji i socijalne politike dalo je najavu novog poziva natječaja, s ciljem prevencije institucionalizacije kroz osiguravanje odmora od skrbi za osobe koje skrbe o članu obitelji koji je potpuno ovisan o njihovoj pomoći i njezi. Stoga i uloga udruga zauzima značajno mjesto kao nositelji projekata i programa u partnerstvima s različitim pružateljima usluga na lokalnoj razini.

 

 

O Nacionalnom danu osoba s CP

 

Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom obilježava se u Republici Hrvatskoj od 2000 g. Ističe se kao izuzetno značajan dan jer predstavlja zajednicu osoba s cerebralnom paralizom, postavlja pitanja i pronalazi odgovore, pruža mogućnost da se glas CP čuje snažnije nego inače i stvori jasna platforma za daljnje djelovanje. Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize zajedno sa svojim udrugama i članovima obilježava Nacionalni dan prigodnim i edukativnim radionicama i kampanjama kojima se nastoji podići razina svijesti i zagovaraju prava za učinkovito sudjelovanje u društvu na ravnopravnoj osnovi.

 

Broj osoba s CP

Prema službenim podacima Izvješća o osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj živi 624.019 osoba s invaliditetom koje čine 16,0 % ukupnog stanovništva1. Od ukupnog broja osoba s invaliditetom, osobe s cerebralnom paralizom i ostalim paralitičnim sindromom čine 3,957 % odnosno 24.694 osoba.

 

 

 

_________________________

1 Izvješće o osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj – stanje 09./2022.

podijeli