Obilježen Međunarodni dan osoba s invalidietetom 03. prosinca 2021.

Obilježen Međunarodni dan osoba s invalidietetom 03. prosinca 2021.
objavio

godine na zajedničkoj sjednici održanoj radi obilježavanja Desetljeća osoba s invaliditetom (1983. – 1992.), usvojila je rezoluciju kojom se 3. prosinac proglašava Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Nakon donošenja predmetne rezolucije, UN-ova Komisija za ljudska prava u svojoj rezoluciji od 5. ožujka 1993. godine pozvala je zemlje članice da ističu obilježavanje 3. prosinca:

˝ s ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu˝.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj na dan 09. rujan 2021. godine živi 586.153,00 osobe sa nekom vrstom invaliditeta, od toga njih 19.836,00 živi na području Zadarske županije i svi oni zaslužuju kvalitetan i ravnopravan suživot s ostatkom stanovništva. Od 1993. godine pa do danas napravljeni su pomaci u tom smjeru, ljudi su osvješteniji vezano za probleme osoba s invaliditetom, ali uvijek može i treba biti bolje što će Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije Zadar, kao jedni od predstavnika osoba s invaliditetom nastojati i činiti, a vas dragi sugrađani pozivamo da činite isto. Svaka i mala pomoć osobi s invaliditetom čini korak više ka kvalitetnijem suživotu.

Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije Zadar obilježava međunarodni dan invalida već punih 26. godina, a zadnjih jedanaest godina naša Udruga obilježava 3. prosinca okupljanjem i druženjem s članovima i dragim gostima na dostojanstven način u prostorima Arsenala.

Prošle godine, a nažalost i ove godine, zbog nepovoljne epidemiološke situacije izazvane COVID-om 19, nismo bili u mogućnosti organizirati svečano obilježavanje u Arsenalu. Kako bi ovaj za nas važan dan ipak bio obilježen Udruga tjelesnih invalida zadarske županije organizirala je konferenciju za novinare, predsjednik Udruge, gospodin Željko Županović je povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom gostovao na Radio Zadar i Radio Antena Zadar. Teme o kojima se govorilo kako na konferenciji tako i na radiju su današnji status osoba s invaliditetom, administrativnim i proceduralnim poteškoćama na koje OSI nailaze pri ostvarivanju svojih prava kao što je npr. dobivanje kartice za pomorski prijevoz OSI, problematika prijevoza osoba s invaliditetom koji žive izvan grada Zadra bilo da se radi o selima i zaseocima na kopnu ili otocima kao i sveprisutni problem arhitektonskih barijera. Govorilo se i o potrebi većeg prostora za rad Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije Zadar, kao i ciljevima Udruge poput ostvarivanja uvjeta za rad na puno radno vrijeme radi kvalitetnijeg rada sa strankama te projektima i novim programima. Bilo je riječi i o sustavu osobne asistencije. Vodstvo Udruge smatra da bi pitanje osobne asistencije trebalo biti riješeno na adekvatniji način i to na razini države tako da svaka osoba s invaliditetom kojoj je potreban osobni asistent dobije istog, a ne da odgovornost snosi civilni sektor.

podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *