Svjetski dan cerebralne paralize

Svjetski dan cerebralne paralize
objavio

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA CEREBRALNE PARALIZE 06. LISTOPADA 2020. GODINE

Svjetski dan cerebralne paralize tradiconalno se obilježava 06. listopada. Riječ je o društvenom pokretu s ciljem osiguravanja punih prava, pristupa i mogućnosti za sve osobe s cerebralnom paralizom.

Cerebralna paraliza je kompleksan invaliditet koji traži interdisciplinarni pristup. Riječ je o stanju nastalom uslijed oštećenja mozga do kojeg može doći za vrijeme trudnoće, za vrijeme ili neposredno nakon poroda ili nakon prvog tjedna od poroda. Oštećenja se, ovisno o jačini, manifestiraju kroz slabije ili jače izražene teškoće pri kretanju i držanju. Cerebralna paraliza pogađa jedno ili dvoje na 1000 djece, ali je vjerojatnost 10 puta veća kod nezrele novorođenčadi i kod vrlo male dojenčadi. Važno je što ranije uključiti dijete i roditelje u postupke rane intervencije primjenjujući određenu rehabilitacijsku metodu kako bi se poboljšale šanse za što bolji razvojni ishod djeteta.

Osobe s cerebralnom paralizom često su „nevidljive“ u društvu i isključene iz zajednice. Zbog toga je kampanja organizirana u ozračju slogana: JA SAM OVDJE. U kampanju je uključen velik broj osoba s cerebralnom i dječjom paralizom, njihovih članova obitelji te više od 75 organizacija diljem svijeta. Cilj kampanje je ukazati užoj i široj zajednici na postignuća, promjene, inovativna i kreativna rješenja koja osobe s cerebralnom paralizom i njihove obitelji svakodnevno iznalaze kako bi si omogućili bolji život. Ako ova kampanja nadahne samo jednu osobu s cerebralnom paralizom na ostvarivanje svojih snova, ako osvijesti makar jednu osobu vezano za potrebe osoba s cerebralnom paralizom i invaliditetom općenitom postigla je svoj cilj. Osvrnimo se oko sebe, postoji mnogo načina na osnovu kojih možemo napraviti promjenu.  Zbog ograničenja broja sudionika na javnim okupljanjima uslijed epidemiološke situacije, te zbog činjenice da se radi o rizičnoj skupini ljudi nećemo održati nikakva okupljanja povodom obilježavanja Svjetskog dana Cerebralne paralize. Pozivamo sve ljude dobre volje da se pridruže proslavi na društvenim mrežama dijeljenjem Vaše priče, fotografija i oznaka na @WorldCPDay

 

Voditelj sekcije CDIDP

Filip Jadrijev

podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *