Europski tjedan mobilnosti 2020.

Europski tjedan mobilnosti 2020.
objavio

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine od 16. do 22. rujna. Ova europska inicijativa potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava i pozivanje ljudi da iskušaju alternative vožnji automobilom.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, kao tijelo zaduženo za nacionalnu koordinaciju Europskog tjedna mobilnosti u Republici Hrvatskoj, poziva vas da se uključite u najveću manifestaciju posvećenu održivoj urbanoj mobilnosti koja se, uz financijsku i političku potporu Europske komisije, održava u razdoblju od 16. do 22. rujna.

Slogan ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti „Mobilnost s nultim emisijama za sve“ („Zero-emission mobility for all“) odražava ambiciozan cilj ugljično-neutralnog kontinenta do 2050. godine, predstavljen u Europskom zelenom planu. Temom se također želi istaknuti važnost prijevoza s nultim emisijama i promicanje uključivog pristupa koji obuhvaća sve građane.

Europski tjedan mobilnosti pruža idealnu priliku za prezentaciju održive mobilnosti lokalnim stanovnicima i objašnjenje izazova s ​​kojima se gradovi suočavaju. Sudjelovanje u kampanji gradovima pruža priliku približiti građanima prednosti izbora ekološki prihvatljivijeg prijevoza kojim bi se ostvario napredak u smjeru što kvalitetnije mobilnosti u Europi.

Manifestacija je sastavljena od tri glavne komponente; tjedna aktivnosti, trajnih mjera za uvođenje održive mobilnosti te “Dana bez automobila” koji se održava 22. rujna i predstavlja centralni događaj Europskog tjedna mobilnosti.

S obzirom da trenutno živimo u sjeni epidemije Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije neće organizirati svoje tradicionalno okupljanje radi mapiranja arhitektonskih prepreka u našem gradu  povodom Europskog tjedna mobilnosti 2020. Međutim, pod motom „ŽIVOT BEZ ARHITEKTONSKIH BARIJERA“ poziva sve sugrađane da se obrate putem telefona, web stranice ili e-maila i podijele s nama lokacije arhitektonskih prepreka koje su zamijetili kako bismo ih mogli evidentirati i intervenirati da iste budu otklonjene. Svaka barijera manje osobama u kolicima, na štakama i drugim pomagalima, slijepim i slabovidnim osobama puno znači.

podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *