Obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti

objavio

Ove godine pod sloganom «U INVALIDSKIM KOLICIMA KROZ ZADAR»  dajemo priliku osobama s invaliditetom u kolicima da sami ukažu na sve probleme s kojima se susreću.

 

 

Ukazujemo na probleme kao što su prilazi i ulazi u ustanove, problemi parkiranja, kretanja po nogostupima i svim svakodnevnim barijerama s kojima se OSI susreću u svakodnevnom životu.

 

 

 

Ovogodišnji Europski tjedan mobilnosti održava se s temom „Ekološka, zajednička i inteligentna mobilnost“ i pratećom akcijom „Dijeljenjem dobivate više“, kojom se građane nastoji potaknuti na korištenje zajedničkih vrsta prijevoza (gradskog, međugradskog) te korištenje automobila za zajedničku vožnju čime je moguće pridonijeti smanjenju broja automobila na cesti.

 

 

 

 

Svake godine, počevši od 2002., Europski tjedan mobilnosti (European Mobility Week) se organizira od 16. do 22. rujna i posvećen je održivom kretanju / mobilnosti. Europski tjedan mobilnosti pruža mogućnost i predstavlja platformu za lokalne vlasti, kao i dionike civilnog društva da:

• promoviraju postojeće politike, inicijative i najbolje prakse vezane uz održivo kretanje u urbanim sredinama;
• doprinesu podizanju svijesti građana o štetnom utjecaju koji postojeći trendovi kretanja u urbanim sredinama imaju po okoliš i kvalitetu života;
• uspostave partnerstvo sa lokalnim dionicima;
• budu dio europske kampanje dijeleći zajedničke ciljeve i identitet sa ostalim europskim gradovima;
• naglase svoju opredijeljenost i usmjerenost politici održivog kretanja;
• pokrenu nove dugoročne mjere i politike.

 

 

U ime Saveza društava distrofičara Hrvatske imamo i jedan mali zahtjev, koji smo i prošle godine postavili vlastima. Radi se o aparatu za iskašljavanje, koji je potreban osobama s neuro-muskularnim bolestima, a još uvijek se ne nalazi na popisu HZZO-a kako bi im bio besplatan. Dakle, apeliramo da ga što prije stave na listu.

 

 

 

 

 

 

 

 

podijeli