Paljenje svijeća – Spomen dan na Vukovar i Škabrnju

objavio

Dana 18. studenog prije dvadeset i tri  godine, nakon tromjesečne opsade, pao je junački grad Vukovar, a tu u našoj neposrednoj blizini u Škabrnji, na isti dan izvršen je brutalni masovni zločin nad nevinim žrtvama.

Nigdje kao u Vukovaru i Škabrnji hrvatski narod u svojoj povijesti nije za slobodu ispio toliko krvavih kaleža.

U obrani Vukovara 1991. poginulo je, po nekim izvorima, oko tisuću sedamsto hrvatskih branitelja i civila. Još toliko ih je stradalo u borbama što su se za Vukovar vodile u okolnim mjestima tog dijela istočne Slavonije, odakle je dolazila pomoć opkoljenom gradu na Dunavu.

U obrani Škabrnje poginulo je 80 osoba, među kojima je bilo 55 civila i 25 branitelja.  Kudikamo opremljenija i brojnija jugoslavenska vojska, potpomognuta dobrovoljačkim četničkim odredima, brutalno je nasrnula na ravnokotarsko selo Škabrnju. Samo prvi dan agresije neprijatelji su ubili 38 civila, a potom započeli s pljačkom, paležom i rušenjem obiteljskih kuća…Nakon rata od mina stradalo je još šestero mještana Škabrnje.

I ove godine  ispred prostorija Udruge i na Narodnom trgu zapalili smo svijeće uz nazočnost građana i dužnosnika Grada.

Paljenjem svijeće poslali smo poruku zajedništva svim građanima Hrvatske, te pokazali  da samo jedno malo upaljeno svijetlo može proizvesti plamen ljubavi i dobrote za sve one koji su dali svoje živote da bi mi danas živjeli u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj, za svako dijete kojem je ukradeno djetinjstvo, za svaku majku koja je izgubila svoje najmilije, za jedno veliko HVALA herojskim sredinama, Vukovaru i Škabrnji. Ovaj plamen ljubavi neka se u buduće rasplamsa u svakom srcu i u svim sredinama Lijepe naše.

podijeli