Nacionalni dan osoba oboljelih od mišićne distrofije

objavio

Povodom obilježavanja 21. Svibnja – Nacionalnog dana osoba oboljelih od mišićne distrofije i ostalih neuromuskularnih bolesti –  u Udruzi tjelesnih invalida zadarske Županije Zadar prikazan je film na temu

-Plivanje i drugi oblici kretanja distrofičara u vodi-

Plivanje i drugi oblici kretanja u vodi spadaju među najprimjerenije oblike tjelesne aktivnosti za distrofičare (osobe s mišićnom distrofijom i srodnim neuromuskularnim bolestima), jer je zbog fizikalnih svojstava vode kretanje olakšano i za mnoge je to jedini mogući način samostalnog kretanja.

Plivanje i kretanje u vodi poboljšava tjelesne i duševne mogućnosti; samopouzdanje i kvalitetu života distrofičara. Ovim povodom prikazati ćemo vam film- stručni izvorni rad gospode prof. dr. Antona Zupana i Mateja Plevnika priznatih  stručnjaka na području rehabilitacije bolesnika s neuromuskularnim bolestima. Ovaj film- kao i knjiga istih autora dobrodošli su jer teoretski i praktično prikazuju kako najsigurnije pomoći tim osobama (kod posebnog načina ulaska u vodu i izlaska iz nje; posebnih načina plivanja odnosno održavanja i mijenjanja položaja tijela u vodi do vrlo specifičnih načina potrebite pomoći).

Naročito će dobro doći svima onima koji se bave i sudjeluju u provedbi plivanja; hidroterapije i terapeutske rekreacije distrofičara; službi spašavanja iz vode i osoblju zaduženom za te osobe (osobni asistenti) i drugi, a kao uvijek do sada pozdraviti ću vas s riječima jednog od oboljelih od mišićne distrofije:

Noge su stvorene za hodanje, ruke su stvorene za grljenje, a život za življenje…..

Jozo Kasipović

Voditelj sekcije


podijeli