UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM „BOLJE SUTRA“ GRADA KOPRIVNICE POSJETILA UTI-ZADAR

objavio

Dana 04.09. 2013. u prostorijama naše Udruge imali smo čast ugostiti prijatelje iz Koprivnice; Udrugu osoba s invaliditetom optimističnog naziva “Bolje sutra”.

Ova Udruga nositelj je međunarodnog projekta “Young, Equal, Active & Happy! (YEAH!)” (Mladi, jednaki, aktivni i sretni) zajedno s partnerima:

Partner I: Udruga L’Horizon iz Francuske, iz grada Montpellier

PartnerII: Udruga: SONČEK-Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije, iz Slovenije iz Ljubljane

“Young, Equal, Active & Happy! (YEAH!)” (Mladi, jednaki, aktivni i sretni) je projekt koji okuplja 18 sudionika iz Hrvatske, Francuske i Slovenije (6 sudionika po zemlji). Ključni je fokus projekta organizacija sedmodnevnog putovanja u Zadar- Omladinski hostel Zadar.

Projekt je odobren na Natječaju Agencije za mobilnost i programe EU, Mladi na djelu, Razmjena mladih u 2013

Teme seminara su osnovni svakodnevni problemi mladih ljudi sa i bez invaliditeta (mentalnog i fizičkog) kao što su obrazovanje, prijateljstvo i ljubavne veze, rad, volonterstvo, putovanje, sport itd. Polovica sudionika su mladi s invaliditetom (mentalnim i fizičkim) a pola mladi bez invaliditeta.

Ciljevi seminara su slijedeći: 1. Pokretanje transkulturalne diskusije o EU i različitim nacionalnim modelima uključivanja mladih s invaliditetom s fokusom na dobne skupine od 0-3 (rana intervencija) i 20-25 godina (nakon školskog sustava) što su kritična razdoblja za mlade s invaliditetom; 2. Razvoj seta preporuka za nove europske i nacionalne modele uključivanja; 3. Doprinos interkulturalnom razvoju mladih sudionika sa i bez invaliditeta. Ovim seminarom namjeravamo dati priliku mladim sudionicima iz ruralnih sredina (pola sa a pola bez invaliditeta) i socijalnim radnicma (2 voditelja grupa po zemlji) da se okupe i osvrnu općenito na svakodnevne probleme u životu mladih a naročito probleme invalidnosti skupina od 0-3 godine i 20-25 godina kako bi shvatili najbolji način da se oni integriraju u društvo te da ih se promovira kao aktivne građane EU. Planirane aktivnosti: «brainstorming» aktivnosti (oluja ideja), simulacije, «team building» igre, okrugli stovoli, debate i posjete, koje su razvijene uz pomoć neformalnih obrazovnih modela i praksa. Sudionici će tijekom seminara izraditi vodič sa zaključcima seminara i nekim primjerima inicijativa zemalja sudionica  Ovaj vodič namjenjen je socijalnim radnicima i mladima sa i bez invaliditeta a biti će podjeljen na slijedeće tematske cjeline: obrazovanje, prijateljstvo i ljubavne veze, rad, volonterstvo, sport i putovanja.

Ugodno smo proveli dan sa našim prijateljima i ukratko ih upoznali sa radom naše Udruge. Pokazali smo im ljepote našeg Grada iz kojeg će vjerujemo imati samo lijepa sjećanja.


podijeli